Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

3 лв. за литър гориво по бензиностанциите ни, ако цената на петрола продължи да расте

При пълно спиране на доставките България е най-уязвимата страна членка на ЕС, коментира Мартин Владимиров

25.02.2022 | 10:20 Редактор: Елеонора Танева

Много бесарабски българи, които живеят у нас, остават разделени от своите роднини при конфликта в Украйна. Страхуват се да пътуват за размирните зони, близките им пък не могат или не искат да се евакуират.

"Новината за началото на войната ме завари във Варна. Притеснявам се за своите близки, постоянно говоря с тях. Имам близки в Одеса и Херсон. Сутринта е имало удари по граждански и военни обекти. В Херсон има танкове. Хората напускат градовете, търсят спокойствие на село. Има опашки пред банкомати и в магазини, но хората са подготвени, защото тази ситуация се очакваше", сподели Татяна Арнаутова за предаването "Директно". 

А военните действия се отразиха мигновено на цените на петрола и златото. Петролът мина психологическата граница от 100 долара на барел.

"Всичко в момента зависи в голяма степен дали ще бъдат наложени тежки икономически санкции на Русия, ще има ли потенциално налагане на ембарго върху износа на енергийни суровини", коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията пред Bulgaria ON AIR. 

Според него санкции, които не засягат износа на петрол и газ, няма да се отразят на останалите държави и икономики. Но проблем би имало, ако Русия отвърне и спре износа. 

"Тогава ще започне една икономическа война, никой не може да предположи докъде може да се повиши цената на енергията. Това зависи от гаранциите, които Русия ще даде за доставките на природен газ и суров петрол. Ако бъдат спрени, таван на цените реално няма. При пълно спиране на доставките България е най-уязвимата страна членка на ЕС. Ние зависим на 100% от доставките на суров петрол до рафинерията "Нефтохим" край Бургас и на 94% от доставки на природен газ през "Турски поток", подчерта анализаторът. 

И предупреди, че това ще доведе до невъзможност на страната ни да покрие потреблението на природен газ. При този неблагоприятен сценарий се очаква и увеличение на цените на горивата по бензиностанциите.

"Ако цената на суровия петрол продължи ръста, сценарий от 3 лв. на литър не е изключен. Голямо шоково поскъпване може да има при сериозно ограничаване на доставките на суров петрол", обясни Мартин Владимиров.

Изход от такава криза той вижда в преговори с Гърция, Турция и Румъния за доставки на газ. 

"Но това минава през споразумение за солидарност, каквото България още не е подписала", подчерта експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК